Magazin online

CE ESTE LUMINA ALBASTRĂ DĂUNATOARE ?


Lumina albastră este o formă de radiație electromagnetică a spectrului vizibil care este cuprinsă între 380 și 500 nanometri ,foarte aproape de razele ultraviolete care nu sunt detectabile de ochiul uman și este deosebit de dăunătoare între frecvențele de 380 și 420 nanometri. Lumina albastră este de emisă de lumini LED ecrane LCD...( PC, Tablet, Smartphone și TV).

Care este diferența dintre razele UV și Lumina Albastră ?

Lumina care ajunge și pătrunde în ochiul uman este împărțită în spectru vizibil (între 380 nm și 780 nm) și în spectrul non-vizibil (care include razele UV și razele INFRAROȘII ). Radiațiile ultraviolete sunt absorbite de cornee și cristalin, în timp ce lumina albastră dăunatoare le penetrează ajungănd pănă la retină și distugand-o în timp ( leziune cronică ). Ambele pot provoca leziuni ireversibile structurii ochilor în timp.

Cei care poartă ochelari și au fost intr-un centru oflalmologic pentru procurarea lor, știu ce înseamnă un filtru ‘Blue Light” aplicat pe lentile și căt de costisitor este , deoarece toți fabricanții de lentile investesc foarte mult în cercetare.

Eficiența produselor noastre - click aici.

Câte ore folosim dispozitivele digitale?

Utilizarea la nivel mondial a PC-urilor, tabletelor, smartphone-urilor și a altor dispozitive LED sau LCD , a sporit semnificativ expunerea noastră la surse de lumină dăunătoare, în special este afectată noua generație.Pentru subiecții care folosesc aceste dispozitive zilnic și petrec multe ore în fața lor iar expunere la lumina albastră dăunătoare este prelungită,au nevoie de protecție pentru ca efectele negative produse de aceasta să nu degenereze în timp.

Petrecerea excesivă în fața dispozitivelor ce emit lumină albastră precum și stilul modern de viață ,au dus la o mărire cu 15% a cazurilor de miopie în randul tinerilor in ultimii 20 ani. S-a trecut pragul de la 20% la 35%,iar cifrele sunt în continuă creștere.

Care sunt consecințele expunerii prelungite la surse ce emit lumină albastră?

Efectele unei supraexpuneri pot fi împărțite în trei etape ,pe termen scurt ,mediu și lung.

Pe termen scurt, după 6-8 ore, 91% dintre persoane suferă de:

- Roșeață și ochi iritați: dacă fixăm cu privirea ecranele cu iluminare LED sau LCD
- Ochi uscați: datorită frecvenței mai scăzute a clipirii, și a lubrifierii țesutului
- Roșeață și ochi iritați: dacă fixăm cu privirea ecranele cu iluminare LED sau LCD
- Astenopia: oboseală vizuală din cauza expunerii excesive la lumina albastră și efortul de citire a caracterelor foarte mici

Pe termen mediu:

- Scăderea capacității de concentrare
- Diminuarea puterii de memorare
- Insomnie sau somn alterat: Lumina albastră inhibă secreția de melatonină ,hormon responsabil cu reglarea ceasului biologic (zi,noapte).
- Dureri de cap : din cauza oboselii ochilor

Pe termen lung, lumina albastră dăunatoare va conduce la o reducere a densității pigmentului macular, care este unul dintre factorii de risc pentru apariția maculopatiei (orbire în mod ireversibil).

Cum să vă protejați ?

Este important să reduceți expunerea la sursele de lumină albastră emise de dispozitivele pe care le folosim zilnic , dacă nu este posibil atunci trebuie să ne protejăm ochii cu filtre eficiente de estompare a frecvențelor de lumină albastră . Acum este posibil, prin utilizarea de ochelari și pelicule proiectate special pentru a proteja selectiv aceste  lungimi de unde luminoase. De asemenea, este important să se integreze cu luteina și zeaxantina, componente ale pigmentului macular, pentru a îmbunătăți abilitățile antioxidante și protectoare ale retinei.

De ce să folosim filtre fizice ? (pelicule sau ochelari )  

Deoarece acestea funcționează ca o barieră ,concepute prin tratamente speciale pentru a filtra lumina albastra cuprinsa intre 380-420 namometri , mai mult au fost testate de laboratoare certificate si sunt cu siguranta eficiente si capabile sa opreasca efectele negative ale luminii albastre daunatoare.
Multe dispozitive au astăzi profilul de seară, în care ecranul se transformă în tonuri mai calde, încercând să filtreze componentele luminii albastre: soluția diminuează  parțial problema, datorită însăși naturii tipului de “filtrare” pe driver sau placa video dar lumina din spatele ecranelor va rămane mereu albă , acestea avănd funcția de îngălbenire a imaginii, eficacitate limitată din punct de vedere tehnic compromițănd in mod deranjant calitatea imaginii.

Eficiența produselor noastre - click aici.

Articole Științifice :

  

Soluții :